Nume: Grădina Botanică
Adresa: str. Padurii, 18, MD-2002, Chisinau, Republica Moldova
Telefon: (+373 22) 55-04-43; 52-38-98; 55-61-45; 55-91-36
Fax: (+37322) 55-04-43
E-mail: gradinabotanica@moldnet.md
Website: www.gradinabotanica.asm.md
Detalii:
Grădina botanică din Chișinău este una relativ tânără, fiind înființată în 1950, la 1 septembrie, de către T. Gheiderman ( director al acesteia 1950-1964), V.Rabin, V. Andreev și A.Negru. Pentru construcția acestei grădini botanice, a fost repartizat inițial un teren de 76 ha de pe valea râului Durlești. Însă după 5 ani de la construcția inițială au dat de știre un șir de factori negativi, iar în 1964, în urma alegerii lui A. Ciubotaru ca director, Grădina Botanică a fost mutată în S-E Chișinăului, în noua locație fiindu-i repartizate 104 ha. Acest teritoriu nou include 24 tipuri de soluri cu ape subterane. Directorul actual este Dr. Alexandru Teleuta.
Asezarea geografica: Gradina Botanica este amplasata in partea de Sud-est a or. Chisinau, sectorul Botanica si impartit, aproape in parti egale, de Valea Crucii, pe care cindva curgea un riulet, ce isi seca apele in arsita lui cuptor. Legatura Gradinii Botanice cu zonele orasului este foarte lesnicioasa, intrarea principala in gradina facindu-se din bd. Dacia, din dreptul "Portilor or. Chisinau", prin aleea centrala de Picea pungens, alee care intretaie poiana centrala, devenind principala axa de compozitie in partea de Vest a Gradinii Botanice. A doua intrare in Gradina Botanica din str. Padurii 18, isi face intrare in Gradina Botanica prin aleea de Tilia argenteae, Tilia tomentosa si Tilia cordata.
Solurile: Pe teritoriul Gradinii Botanice se intilnesc peste 24 tipuri de sol, inclusiv soluri aluviale, cernoziomuri bogate cu un strat de 80-90 cm, pe alocuri la suprafata apar roci a diferitor tipuri de argila, nisipuri, iar în lunca persista soluri podzolice.
Hidrografia: Teritoriul Gradini Botanice este strabatut de piraul "Valea Crucii", alimentat din izvoarele de coasta. Prin indiguirea lui, s-au construit patru rezervoare acvatice, care, aflindu-se la nivele diferite, formeaza o cascada de lacuri. Apele subterane se afla la diferite adincimi intre 1,5 - 7,0 m., mlastini naturale lipsesc.
Terenul: Sub aspectul orografiei, hidrografiei, solului si subsolului este foarte variat, creindu-se conditii de amplasare si cultivare a unui genofond foarte bogat si variat de plante indigene si exotice. Peisajul teritoriului Gradinii Botanice, reprezinta o enorma semi-cupa, unde sunt expuse, intr-o anumita ordine zonele vegetale care in miniatura reprezinta teritoriul Republicii Moldova.
La baza proiectarii si constructiei Gradinii Botanice a fost pus principiul ecologico-sistematic cu amplasarea grupurilor de plante in stil de landsaft, fapt ce faciliteaza orientarea pe teren in studierea vegetatiei si corespunde cerintelor compozitionale estetice si exigentelor ecologice ale speciilor de plante.
Ca orice gradina botanica si Gradina Botanica din or. Chisinau este organizata pe sectoare. Unele sunt amplasate sub cerul liber, fiind populate cu plante anuale rezistente la conditii geroase, altele sunt amplasate in spatii acoperite protejate in care plantele vii sau conservate in diverse moduri sunt protejate cu grija.
La intrarea principală în Grădina Botanică ne întâmpină arbori viguroşi de Sophora japonica. Decorativitatea lor se manifestă în perioada înfloririi, la mijlocul verii şi toamna, când frunzele acestora capătă o nuanţă de galben deosebit.
O alee creată din castan (Aesculus hippocastanum) şi, în mijloc, molid argintiu (Picea pungens) ne îndeamnă să admirăm farmecul peisajului compoziţional al Grădinii Botanice. Apoi trecem în grădina de trandafiri, Rozarium (2,69 ha). Grădina de trandafiri este divizată în 16 parcele cu pergole de diferite forme şi dimensiuni, intersectate de alei şi cărări. Aici au fost sădite peste 650 soiuri şi specii de trandafiri şi mai bine de 30 specii de arbori şi arbuşti decorativi. Diversitatea de trandafiri întruneşte formele de: Thea hibrida - 332 soiuri; Floribunda - 152 soiuri; Grandiflora - 32 soiuri; Polzantha - 21 soiuri; forme agăţătoare şi semiagăţătoare - 71 soiuri.
În preajma grădinii de trandafiri se află Grădina de pomi cu coroana dirijată şi Lianariul.
Picture:
Categorie: Parcuri