Evenimente
Aug 22, 2014
O sută de spitale din țară vor fi reparate capital și dotate cu utilaj medical nou
O sută de instituţii medico-sanitare publice din ţara noastră îşi vor moderniza infrastructura în perioada anilor 2014-2015.
 
Acestea au fost desemnate câştigătoare în urma primului concurs din anul curent de selectare a proiectelor investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM.
 
Din numărul total de 100 de proiecte, 68 prevăd efectuarea reparaţiilor capitale în instituţiile medico-sanitare publice, 21 de proiecte – procurarea utilajului medical şi mijloacelor de transport, iar alte 11 sunt axate pe construcţia din temelie a noilor sedii.
 
În cadrul concursului, Comisia mixtă de selectare, evaluare şi monitorizare a proiectelor investiţionale a luat în considerare următoarele criterii de eligibilitate: corespunderea investiţiei cu obiectivele Politicii Naţionale de Sănătate, Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate şi Programului de guvernare în vigoare; costurile şi beneficiile investiţiei propuse; investiţiile din partea eventualilor cofinanţatori; calitatea proiectului investiţional şi actualitatea investiţiei pentru instituţie.
 
Prioritate în procesul selectării au avut proiectele orientate spre acordarea sprijinului financiar instituţiilor medicale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei medicale primare, în special în mediul rural. Astfel, din cele o sută de proiecte, 76 au fost câştigate de instituţiile medico-sanitare publice din mediul rural, iar 24 din cel urban.
 
Pentru realizarea acestor proiecte, din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM vor fi alocaţi peste 107 mln lei.
 
Sursa: stirilocale.md